ΟΡΕΚΤΙΚΑ


Γεμιστά κεφτεδάκια κοτόπουλο 


Συστατικά

Για τα κεφτεδάκια

  • 500 γρ. κιμά κοτόπουλο
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 αυγό
  • 100 γρ. βρόμη
  • 1 κ.σ. μαϊντανό
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. βασιλικό ξερό
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη σύνθεση

  • 180 γρ. φέτα
  • αλεύρι για το πανάρισμα
  • 4 αυγά
  • 200 γρ. φρυγανιά τριμμένη
  • 1 λίτρο ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα

  • σαλάτα coleslaw
  • τηγανητές πατάτες
  • κέτσαπ
  • μουστάρδα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα κεφτεδάκια

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, το αυγό, τη βρόμη, το ξύσμα από το λεμόνι, το μπούκοβο, το κύμινο, τον βασιλικό, τη ρίγανη, πιπέρι, αλάτι, το ελαιόλαδο και πλάθουμε πολύ καλά.
  • Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 30-60 λεπτά.

Για τη σύνθεση

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά με το ηλιέλαιο.
  • Χωρίζουμε το μείγμα του κιμά σε 12 κομμάτια. Παίρνουμε ένα κομμάτι, το απλώνουμε στην παλάμη μας και βάζουμε ένα κομμάτι φέτα 15 γρ. Κλείνουμε τον κιμά ώστε να καλύψει τη φέτα και πλάθουμε σε μπαλάκι.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τον υπόλοιπο κιμά.
  • Περνάμε διαδοχικά τα γεμιστά κεφτεδάκια από το αλεύρι, τα αυγά, τη φρυγανιά και τηγανίζουμε σε δύο δόσεις, σε χαμηλή φωτιά για 5-6 λεπτά για να ψηθούν καλά.
  • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί για να τραβήξει το περιττό λάδι.
  • Σερβίρουμε με τη σαλάτα coleslaw, πατάτες τηγανητές, κέτσαπ και μουστάρδα.

Enchiladas με κοτόπουλο 


Συστατικά

  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 πορτοκαλί πιπεριά
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 2 πιπεριές τσίλι ή 1 πρέζα μπούκοβο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 150-250 γρ. νερό
  • 220 γρ. φασόλια χάντρες κτψ Μπάρμπα Στάθης
  • 300 γρ. mix τυριών
  • 1 ματσάκι κόλιανδρο

Για το σερβίρισμα

  • 6 τορτίγιες
  • 1 ντομάτα
  • 100 γρ. mix τυριών
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • φέτες από 1 λάιμ
  • 2 πιπεριές τσίλι
  • κόλιανδρο
  • 200 γρ. γιαούρτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε λεπτές φέτες, τις πιπεριές σε λεπτές λωρίδες, τα σκόρδα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Ανακατεύουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές τσίλι και τις βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το κύμινο, ανακατεύουμε και αφήνουμε 5-10 λεπτά να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τη ντομάτα κονκασέ, το νερό, τα φασόλια, ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσουν 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  • Ψιλοκόβουμε τα κοτσάνια από τον κόλιανδρο, τα βάζουμε στο τηγάνι και ανακατεύουμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Βάζουμε το 1/6 από τη γέμιση σε μία τορτίγια, τυλίγουμε και μεταφέρουμε σε ένα ταψί. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και για τις άλλες 5 τορτίγιες.
  • Κόβουμε τη ντομάτα σε μικρά κυβάκια και τα απλώνουμε πάνω από τις τορτίγιες. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο τυρί, το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 15 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με φέτες λάιμ, τσίλι ψιλοκομμένα, τα φύλλα από τον κόλιανδρο και το γιαούρτι.

Χωριάτικη Κοτόπιτα 

Για τη γέμιση

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κόκκινη πιπεριά
  • 1 κίτρινη πιπεριά
  • 1 πράσινη πιπεριά
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. κόλιανδρο σε σπόρους
  • 1 κ.γ. μπούκοβο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 900 γρ. κοτόπουλο, μαγειρεμένο
  • 1 κ.σ. ρίγανη ξερή
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. λευκό κρασί
  • θυμάρι
  • 150 γρ. φέτα
  • 150 γρ. γραβιέρα τριμμένη

Για τη σύνθεση

  • 700 γρ. χωριάτικο φύλλο Χρυσή Ζύμη
  • 100 γρ. ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεση 


Για τη γέμιση


  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι και τις πιπεριές σε λεπτές φέτες και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
  • Βάζουμε στο τηγάνι 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο και βάζουμε τον κόλιανδρο και το μπούκοβο για να αρωματίσουμε το λάδι.
  • Προσθέτουμε τα λαχανικά, τη ζάχαρη και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά για να καραμελώσουν.
  • Τοποθετούμε ένα άλλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μικρά κομμάτια και το βάζουμε στο τηγάνι. Σοτάρουμε 5-10 λεπτά για να πάρει χρώμα.
  • Προσθέτουμε και στα δύο τηγάνια από 1 κ.γ. ρίγανη ξερή, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Μόλις πάρει χρώμα το κοτόπουλο το μεταφέρουμε στο τηγάνι με τις πιπεριές.
  • Βάζουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε για να σοταριστεί και σβήνουμε με το κρασί.
  • Μόλις εξατμιστεί το κρασί, αφαιρούμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε τη γέμιση σε ένα μπολ.
  • Βάζουμε ρίγανη, θυμάρι, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε ένα ταψί 28x36 εκ. και απλώνουμε το πρώτο φύλλο. Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε άλλα 2 φύλλα, κάθετα με το πρώτο και πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.
  • Βάζουμε άλλο ένα φύλλο κάθετα με τα προηγούμενα και ρίχνουμε όλη τη γέμιση.
  • Βάζουμε τα υπόλοιπα φύλλα ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
  • Ρίχνουμε από πάνω όλο το ελαιόλαδο που έχει μείνει και γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα για να δημιουργήσουμε τον κόθρο.
  • Χαράσσουμε σε 12 κομμάτια και ψήνουμε για 1 ώρα με τη σχάρα ψηλά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.


© 2019 Οι συνταγές της Δάφνης. Διατηρούνται όλα τα δικαιώματα.
Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε